Sevärdheter och aktiviteter på öland

Det finns en rad olika aktiviteter och sevärdheter att upptäcka på vackra Öland. Nedan hittar du ett urval.

Sollidens slott

Kungafamiljens sommarparadis på Öland. På Solliden finns det mycket att göra. En inbokad guidad visning tar ca 45 minuter att gå runt i parken med guiden, efter det kan besökarna strosa runt på egen hand i parken. Eller varför inte besöka den årliga utställning i anslutning till entrén och Slottsboden. Kaffetorpet erbjuder fika, smörgåsar och luncher. Utanför Kaffetorpet finns det keramik. Brödboden och Crêperiet håller öppet under högsäsong.

Fyren Långe Erik

Fyren Långe Erik, belägen på Ölands stora grund och norra udde är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten. Det är 138 trappsteg till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd. Långe Erik stod färdig år 1845. Fyrplatsen automatiserades 1976 och efter det var det endast tjänst som väderobservatör som var bemannad på Ölands norra udde. Hösten 1991 släcktes den stora lanterninen i fyren för att ersättas av en liten fyr som är monterad på fyrens balkong. I Fyrshopen försäljning av Kaffe – Glass – Souvenirer.

 

 

Gettlinge Gravfält

Gettlinge gravfält är beläget på västra landborgen intill väg 136 med vacker utsikt över Kalmarsund. Några gravar ligger också på alvaret öster om vägen. Gravfältet sträcker sig från södra delen av Klinta eller Gettlinge by, ca. 2 kilometer söderut. I norra delen finner man de mest varierande gravformerna. Här ligger en skeppssättning och ett par domarringar av runda stenblock, vilande på tre mindre stenar, en för Öland karakteristisk fornlämningstyp.

Eketorps Borg

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Om du är natur- och kulturintresserad får du ditt lystmäte i borgens intressanta historia, arkeologi och faunan på Alvaret.

Eketorps borg är en helt utgrävd och rekonstruerad (återuppbyggd) fornborg där rekonstruktionerna har gjorts direkt på själva fornlämningen.

Böda Sand

På Böda Sand finns massor av olika vattensporter att välja mellan. Mest uppskattad är nog soffa efter rib båt – det går undan må ni tro men självklart bestämmer ni farten. Böda Sands vattensport är säker och deras personal gör allt för att du ska känna dig trygg. Självklart finns flytvästar att låna för samtliga vikter. Deras vattenskotrar är tystgående och du kan sitta två personer på dem så ta med pappa eller mamma på en tur!

 

Glabo Gokart & Paintball

Letar du efter en rolig upplevelse på Öland? Då är du varmt välkommen till Glabo Gokart & Paintball. Med över 30 års erfarenhet på samma anläggning kan de stolt säga att de har byggt upp Ölands största gokartanläggning där varje detalj är genomtänkt. Glabo Gokart använder marknadens modernaste gokartar och tillsammans med en väl genomtänkt bana kan de erbjuda något unikt.

Glabo Gokart erbjuder stora gokartar, barngokartar och dubbelgokartar som är perfekta för barn som inte kan eller vågar köra själva, även för handikappade. För dem allra minsta finns elbilar.

Blå Jungfrun

Från Byxelkroks hamn tar du dig till nationalparken Blå Jungfrun. Ytan mäter 65 ha. Här hittar du ett rikt fågelliv och en rik flora.

Byxelkroks hamn

En av de mest besökta gästhamnarna på Öland. I sjöbodarna vid hamnen finns små butiker och matställen. Från hamnen går färjeturer till Oskarshamn och Blå Jungfrun.

Neptuni åkrar

Neptuni åkrar är ett klapperstensfält norr om Byxelkrok. Det är ett naturreservat namngett av Carl von Linné 1741 efter den romerska havsguden Neptunus. Här ligger ett 150*30 meter stort gravfält med drygt 50 fornlämningar. 32 runda stensättningar 12 gravrösen 9 stenkistor och en skeppsforman stensättning, forngallaskeppet.

Trollskogen

Trollskogen är ett ca. 100 hektar stort naturreservat på Ölands nordostligaste udde. Det finns tre vandringsleder med infoskyltar.  En av dessa lämpar sig även för barnvagnar. 2019 stod nya Naturrum klar för utställningar och aktiviteter

Öland spirar

10-12 maj 8:e året i rad. Aktiviteter runt om på ön som rör trädgård och uteliv.

Ölands skördefest

Vecka 39. 900 aktiviteter på ön Sveriges skafferi slår upp dörrarna.
Källa- årets Ölandsby
Böda- 2018 Ölandsby
Löttorp- 2006 års Ölandsby
Byxelkrok- 2004 års Ölandsby

Kontakta oss

Vill du veta mer? Ta gärna kontakt med oss via telefon eller e-post.

Tel: +46 704-55 44 75 / E-post:  kontakt@lunnebo.se